אנדרטת יד לי"ד וחוף אכזיב

קצהו הצפוני של רצועת החוף במדינת ישראל מזמן לנו מסלול מיוחד במינו המתאים לכל גיל. שילוב של חוף יום מפורץ וסלעי מהיפים בארץ, יחד עם סיפור קרב ואנדרטה מהימים שבדרך להקמת מדינה ואנדרטה נוספת להנצחת ההעפלה.

 

ניסע על כביש 4  מנהריה לכיוון ראש הנקרה. אחרי הכניסה לקיבוץ גשר הזיו  נפנה שמאלה לעבר חוף אכזיב. ניסע מעט במקביל לכביש ונעצור בסמוך לגשר הכביש. כאן נשאיר את הרכב ונלך מתחת לגשר אל עבר גשר נוסף, הלא הוא גשר הרכבת מתקופת המנדט הבריטי.

 

עם סיומה של מלחמת העולם השניה נותרים באירופה מאות אלפי יהודים עקורים, פליטי השואה, אשר מחפשים דרך לעלות ארצה. אך השלטון הבריטי עומד על שלו ומתעקש להמשיך ולהגביל את העלייה. היישוב היהודי, אשר בימי המלחמה סייע רבות לבריטים במאבק נגד היטלר, קם ואומר "עד כאן". שלושת המחתרות מתאחדות ומקימות את תנועת המרי העברי אשר מבצעת פעולות כנגד הבריטים ובהם שחרור המעפילים מעתלית ופיצוץ מלון המלך דוד. אך הפעולה הנרחבת ביותר בהיקפה נודעת בשמה "ליל הגשרים". המחתרות מחליטות שאם יהודים לא יוכלו להיכנס בשערי הארץ גם הבריטים לא יוכלו והם מחליטים לפוצץ 11 גשרים המחברים את א"י עם הארצות הסובבות אותה. שניים מהגשרים האלה היו ממש כאן בחוף אכזיב.

 

אור לי"ח בסיוון, בלילה שבין ה-16 ל-17 ביוני 1946 יצאו הלוחמים לפיצוץ הגשרים מעל נחל כזיב. אך בשונה משאר הפיצוצים ברחבי הארץ אשר בוצעו בהצלחה, הרי שכאן הסתבכו העניינים. הלוחמים, בפיקודו של נחמיה שיין, אמנם הצליחו להגיע בסמוך לגשר אך זוהו על ידי השומרים הערביים. אש תופת נפתחה לעברם ויחיעם וייץ נהרג. הלוחמים רצו לעבר הגשר על מנת לפוצצו אך אז אירע האסון. כדור נותב של האויב פגע באפוד עם חומר הנפץ שעל גופו של אחד הלוחמים ופיצוץ אדיר הרעיד את האזור כולו. 13 לוחמים נהרגו בפיצוץ. גופותיהם אשר התפזרו למרחק רב הועברו לקבורה בחיפה. לאחר לחץ של המשפחות הם הועברו בשנת 1968 לקבורה במקום נפילתם בקבר אחים על יד האנדרטה הנקראת יד לי"ד. בעקבות תחקיר שנערך נודע כי בקיבוץ מצובה מצוי קבר עם שרידי אחד מהלוחמים והוא הועבר לכאן בשנת 2003.

שלח

*שדה חובה

Thank You!

The form has been successfully sent.

*שדה חובה

*שדה חובה

השאירו פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליכם בהקדם!

נמשיך מגשר הרכבת אל האנדרטה, נקרא את שירו של ס. יזהר שעל גביה ונתייחד עם זכר הלוחמים אשר סללו את הדרך להקמת המדינה. נחזור אל גשר הכביש ונמשיך מערבה אל חוף אכזיב.

 

ייחודיותו של חוף אכזיב היא בהיעדרו של החול כמעט לגמרי ובמקומו אנו מוצאים את טבלאות הגידוד אשר נוצרו מבלייה של רכסי הכורכר כתוצאה מהמגע עם מי הים. נתקרב אל שפת הבריכות שבין טבלאות הגידוד ונחפש את בעלי חיים הימיים השוכנים בהם. מדרום לנו תל אכזיב שבנחלת שבט אשר המהווה את גבולה הצפוני של ארץ ישראל למספר עניינים הלכתיים (גבול עולי בבל). תושביה של אכזיב התפרנסו בין השאר מהפקת התכלת מחילזון הארגמון קהה הקוצים.

 

​נלך לאורך קו החוף עוד כמה מאות מטרים עד שנגיע לאנדרטת ההעפלה. נתרשם מהפסל אשר הוקם על ידי יחיאל שמי מקיבוץ כברי משברי אוניות מעפילים שנמשו מנמל חיפה. מכאן נחזור דרומה בטיילת הסלולה עד לרכבים שהשארנו ליד הגשר.

עוד בסביבה: כדאי להמשיך עם הרכבים אל חוף בצת שמצפון לנו וללכת על קו החוף עד למנהרת הרכבת הבריטית שביציאה מראש הנקרה. כמובן שמומלץ גם להיכנס לאתר ראש הנקרה, לרדת ברכבל אל הנקרות ולצפות במיצג האורקולי.

 

להזמנת סיורים בחוף אכזיב ובכל רחבי הצפון צרו קשר עם מרכז סיור ולימוד גליל. 04-9918867

 

המלצות טיולים

עקבו אחרינו

מרכז סיור ולימוד גליל