נחל יחיעם

נחל יחיעם הינו מסלול נהדר למשפחות המחפשות טיול שקט ולא הומה באדם. המסלול עובר בחורש צפוף, ולכן הוא מוצל ברובו. ההליכה היא במורד הנחל- ירידה בנוף קסום, המשלבת בתחילתה מבצר עתיק ויפה, ובסופה ישוב אקולוגי מיוחד במינו.

13/07/13

 

עונה מומלצת: כל השנה

רמת קושי: קל

אורך המסלול: כ-4 ק"מ

משך הטיול: כשעתיים

נקודות התחלה: מבצר יחיעם

נקודת סיום: הישוב כליל

 

את המסלול נתחיל במבצר יחיעם אשר נמצא בקיבוץ יחיעם. לפני כן יש להשאיר רכב איסוף בישוב כליל, בנקודת הסיום, כיוון שהמסלול איננו מעגלי. הכניסה למבצר יחיעם- בתשלום.

מבצר יחיעם הינו אחד מהשרידים המרשימים שהשאירו הצלבנים בארץ ישראל. את המבצר הקימו אבירים אשר השתייכו למסדר הטבטוני, בסביבות המאה ה-12 לספירה. הממלוכים שהגיעו ארצה במאה ה-13 הרסו את המבצר והוא הוקם מחדש רק במאה ה-18 בידי ד'האר אל-עומר, מושל הגליל. שם המבצר בערבית הוא קלעת ג'ידין, שמקורו בשם הצלבני- ג'ודין.

אם כך, מנין הגיע שמו העברי של המבצר? שם זה חדש יחסית והוא הגיע מקיבוץ יחיעם, שהוקם בנובמבר 1947, מספר חודשים לאחר "ליל הגשרים". בפעולה נועזת זו ניסו לוחמי הפלמ"ח לפוצץ, בין השאר, את הגשרים העוברים על נחל כזיב. הפעולה הסתבכה ובין ההרוגים היה יחיעם וייץ, מפקד בפלמ"ח, אשר על שמו הוקם קיבוץ יחיעם.

ראשוני המתיישבים בקיבוץ יחיעם התגוררו במבצר העתיק. במלחמת העצמאות שימש המבצר להגנה מפני הערבים שכיתרו את הישוב המבודד, והתקיפו אותו בלי הרף.

בישוב הצעיר נוצר  מחסור חמור בתחמושת, במזון ובדלק. הפתרון היה לשלוח שיירה ממוגנת על מנת לפרוץ את המצור. שיירת יחיעם יצאה לדרך מנהריה בתאריך 27.3.1948 כדי להציל את הישוב, אך לא הצליחה להגיע ליעדה. סיפורה הטראגי של שיירת יחיעם הסתיים ב-47 לוחמים שנפלו בקרב קשה ועקוב מדם אל מול כוח ערבי גדול.

 

שלח

*שדה חובה

Thank You!

The form has been successfully sent.

*שדה חובה

*שדה חובה

השאירו פרטים ואחד מנציגנו יחזור אליכם בהקדם!

באחד מחדרי המבצר ניתן לצפות בסרט המתאר את סיפור עלייתו לקרקע של קיבוץ יחיעם. כמו כן, במתחם המבצר ניתן להבחין בתעלות קשר ובביצורים אשר נותרו כעדים מימי מלחמת העצמאות.

לפני שנצא אל הדרך, נתרשם מהתצפית היפה ממבצר יחיעם המשקיפה על כל מרחבי הגליל העליון המערבי.

נעזוב את מבצר יחיעם, נצא מהקיבוץ, ונתחיל במסלול היורד דרומה אל נחל יחיעם בסימון שבילים ירוק. ממש בתחילת הירידה נראה משמאלנו בית קברות קטן ובו ארבעה קברים. אחד הקברים הוא קברו של איתן זייץ, מנופלי שיירת יחיעם.

 נחל יחיעם הינו ערוץ עמוק שאורכו הוא כעשרה ק"מ. תחילתו בכפר ורדים, ובסופו הוא נשפך לנחל בית העמק אשר ממזרח למושב עמקה. הירידה בתחילתה תלולה במעט, אך זהו קטע קצר בלבד אשר בסופו נגיע לאפיקו של נחל יחיעם. במהלך הירידה נפתחת מולנו תצפית נפלאה על נחל יחיעם. מתצפית זו נקל להבחין בהבדל הבולט בין המפנה הדרומי- הפונה דרומה אל השמש ובו אין הרבה צמחיה, לבין המפנה הצפוני אשר פונה צפונה- שבו יש הרבה יותר צמחיה כיוון שאין בו קרינה ישירה של השמש.

עם סיום הירידה במצוק הגירני ניכנס לחורש צפוף ובו גדלים אלונים ואלות לרוב, וכן מינים נוספים כגון- ער אציל, אחירותם החורש, ואפילו אדר סורי ואלון התולע. אם מטיילים כאן באביב, זוכים לחזות בפריחתו הוורודה הנהדרת של כליל החורש, בשפע של תורמוס ההרים במדרון  וגם בפרחים כמו לוע-הארי והיקינטון.

אם ירדו גשמים חזקים, נפגוש בנחל כמה בריכות וגבים שהמים בהם יוותרו ימים אחדים. בהמשך המסלול נגיע למקום בו נחל עלום, המגיע ממזרח, נשפך לנחל יחיעם. לאחר פרק זמן נעזוב את הדרך הרחבה ונגיע למשטחי סלע לבנים, אשר בתוכם נוצרו אגנים בהם נאגרים בחורף מי מעיינות.

נמשיך לצעוד עם השביל עד אשר נגיע לישוב כליל, אשר הנחל והשביל עוברים בין הבתים שלו.

הישוב כליל הינו ישוב אקולוגי קהילתי, אשר הוקם בשנת 1979 במסגרת "תכנית המצפים" בגליל. קהילת כליל בחרה להקים ישוב אקולוגי בו נשמר הקשר בין אדם לאדמה. הבתים הפזורים על הגבעות משתלבים בנוף הגלילי. בין הבתים ישנם מטעי זיתים ובוסתני פירות לרוב וגם חורש ים תיכוני.

כל הבתים בישוב כליל בנויים בבנייה ירוקה. התושבים בכליל מתקיימים מתוצרי ידיהם מהמשק הפרטי שלהם, ומשתמשים באנגריה סולארית. הרבה מהתושבים עוסקים בחקלאות אורגנית ונמנעים משימוש בחומרים מזהמים או רעילים. חלקם מגדלים צמחי בר למאכל ולתיבול.

טיולנו מסתיים בישוב כליל, במקום בו השארנו את רכבי האיסוף בתחילת הטיול. מרחק הנסיעה מכאן למבצר יחיעם בו התחלנו את מסלולנו ובו הושארו שאר הרכבים, הוא כ-20 דקות.

עם סיום הטיול ניתן להציץ בחורבת כליל, הנמצאת במרחק הליכה, מעט דרומה מכביש הגישה לישוב. חורבת כליל, אשר נתנה לישוב את שמו, היתה מיושבת בתקופה הביזאנטית וגם בימי הביניים. כיום יש במקום שרידים של מבנים קדומים, מתקנים חקלאיים חצובים בסלע, וכן מערת קבורה.

המלצות טיולים

עקבו אחרינו

מרכז סיור ולימוד גליל