נחל כזיב-גן עדן גלילי
נחל כזיב- גן עדן גלילי חענכבגעי
נחל כזיב הינו אחד ממסלולי הטיול היפים בארץ. הטיול טומן בחובו שלל הפתעות- נחל הזורם בכל ימות השנה, מבצר צלבני על צלע ההר והרבה ירוק גלילי. נחל כזיב הוא הגדול שבנחלי הגליל המערבי. למרות שמו, אינו נחל אכזב, אלא נחל בו זורמים מים לאורך כל השנה. תחילתו באזור הר מירון, והוא נשפך לים התיכון סמוך לתל אכזיב. לאורך המסלול יש בריכות נעימות בהן ניתן להתקרר ולהתרענן בימות הקיץ החמים. ישנם מספר מסלולי טיול אפשריים בנחל כזיב ואנו נציע כאן את אחת מהאפשרויות המועדפות על המטיילים.
13/07/13
עונה מומלצת: כל השנה.
נקודת התחלה: פארק גורן.
נקודת סיום: חניון הזיתים.
רמת קושי: בינוני
אורך המסלול: כ-5 שעות
נתחיל את המסלול בפארק גורן, הנמצא מדרום לכביש הצפון. פארק גורן משתרע על פני כ-5000 דונם הנמצאים בלב סבכי החורש של הגליל העליון המערבי, בין שמורות הטבע של הנחלים הגדולים, נחל בצת בצפון ונחל כזיב בדרום. בזכות נופיו הירוקים ומגוון האפשרויות לטיול ונופש, פארק גורן הוא אחד ממוקדי הטיולים החשובים בישראל.
תצפית המונפורט שבפארק גורן היא אולי מהיפות בארץ. מהתצפית הנהדרת נבחין במבצר המונפורט, אותו ניתן יהיה לפגוש בהמשך הטיול. לאחר התצפית מתחילה הירידה לכיוון ערוץ נחל כזיב בסימון שבילים אדום. בסיום הירידה, במפגש עם הנחל, ניתן להבחין בשרידי חווה צלבנית.
החווה הינה מבנה בן שתי קומות שלרגליו זורם הנחל. המבנה הוקם במאה השתיים-עשרה וניתן להבחין בו בשני שלבי בנייה: בתחילה נבנתה הקומה התחתונה אשר שימשה טחנת קמח, ומאוחר יותר הורם על גביה מבנה מגורים בו גרו פועלי החווה שעיבדו חלקות בנחל.
הקומה השנייה של המבנה בנויה בפאר רב ואפשר לראות בה קמרונות מרשימים בסגנון גותי. נראה שהיא נבנתה כאשר מבצר מונפורט כבר היה קיים, והמבנה שימש כאכסניה לעולי הרגל ולאורחי המבצר.
בנקודת פיצול השבילים בנחל, ניתן לטפס אל מבצר המונפורט המרהיב ולאחר מכן לרדת בחזרה אל המסלול. קטע זה חורג מן המסלול המתואר והוא מתאים למטיילים מיטיבי לכת. העלייה אל המבצר לוקחת כעשרים דקות והנוף המרהיב הנשקף ממנו שווה את העלייה.
מבצר המונפורט ממוקם על שלוחה צרה המפרידה בין ערוץ נחל כזיב לבין ערוץ צר ועמוק הנמצא מדרום לו. המונפורט, שפירוש שמו בצרפתית 'ההר החזק', מוכר בעיקר בזכות היותו מרכז הפעילות של האבירים הצלבנים הטבטונים.
המסדר הצבאי-דתי של האבירים הטבטונים, נוסד בעכו בשנת 1198, בעקבות מסע הצלב השלישי. לאחר הכיבוש הצלבני של ארץ ישראל במאה השתיים-עשרה, היה אזור הגליל המערבי חלק מנחלת בית המלוכה הצלבני, ועל גבעה שלטת מדרום לנחל כזיב הוקם 'מבצר המלך'- המונפורט. במבצר שכנה מפקדת המסדר הטבטוני ובו היה הארכיון וכן האוצרות הרבים של אבירי המסדר. במשך עשרות שנים ביצרו האבירים את המבצר והרחיבו אותו, עד לנפילתו בידי המוסלמים.
מנקודת פיצול שבילי הנחל ממשיך המסלול שלנו במעלה ערוץ הנחל בסימון שבילים ירוק. המסלול חוצה מספר פעמים את מי הנחל ועובר בתוך צמחית חורש וגדות, עצי דולב, בריכות מים ומפלונים בהם ניתן להתרחץ.
נמשיך לאורך הסימון הירוק עד אשר נגיע לעין טמיר- מעין הנובע מנקבה שבצלע ההר, ולידו משטחי סלע ובריכות בהן ניתן להשתכשך ולהתרענן. מי שרוצה יוכל להיכנס עם בגד ים ופנס לתוך הניקבה.
בעין טמיר ניפרד מהנחל ונתחיל את העלייה לפארק גורן. נעלה במעלה ההר בסימון שבילים כחול ונעבור ליד מכלאת היחמורים הפרסיים.
היחמור הפרסי, שהיה נפוץ בעבר במערב אסיה, הפך בעקבות ציד מסיבי לבעל חיים בסכנת הכחדה.סיפור השבת היחמורים הפרסיים לטבע הוא סיפור הצלחה ישראלי.
ראשוני היחמורים הגיעו ארצה בהברחה דרמטית מאיראן. הם שוחררו בשמורת נחל כזיב בשנת 1996.תחילה שיכנו אותם במכלאת אקלום, הנמצאת ליד עין טמיר, ולאחר שהסתגלו לביתם החדש, שחררו אותם לנפשם. כיום, על פי ההערכות, משוטטים בגליל יותר מ- 120 פרטים, רבים מהם באזור נחל כזיב.היחמורים מצליחים להעמיד צאצאים ונראה כי התאקלמו היטב.
ממכלאת היחמורים נמשיך את הטיפוס עד לחניון הזיתים. אם הגענו בשני רכבים, אז יכולנו להשאיר כאן רכב אחד. אם לא, הרי שמכאן מחכה לנו צעידה של כ-3 ק"מ חזרה לחניון פארק גורן ממנו התחלנו.
שלח
*שדה חובה
Thank You!
The form has been successfully sent.
*שדה חובה
*שדה חובה